Architectenbureaus    Tarra, bureau voor Architectuur en Stedenbouw in den Bosch en De Architectengroep in Amsterdam. Boeken hadden ze nodig. Projectenbeschrijvingen, pr-materiaal rondom een organisatieverandering en een communicatieplan voor de renovatie van een achterstandswijk.
Brandwondenstichting    De Nederlandse Brandwondenstichting huurde destijds freelancers in om artikelen te schrijven voor het tijdschrift ‘Stel’.
Centra voor huidverzorging    Huidverzorgingsinstituut Marina van Erp in Nijmegen en skin care center in Den Bosch. De schoonheidsspecialistes in de stad wilden zich meer profileren. Ze kregen teksten voor brochures en de website, advertenties, flyers etc
Drukkerijen    Goed drukwerk; daar kan ik van genieten. De drukker bepaalt voor een groot deel het eindresultaat. Goed gemaakt, maar slecht gedrukt is de dood in de pot.
E.v.a.    Het wervings- en selectiebureau, de kunstenaar, de golfkartonfabriek, de haptonomie-opleiding, het museum, het bureau voor training en facilitation, de klusjesman, de kunstacademie, de groothandel in recycling-materialen, het betonbedrijf, de auto-importeur, de uitgeverij van technische tijdschriften, het bureau voor innovatie in de gezondheidszorg, de bouwadviseur, de importeur van wilde zalm, de ontwikkelaar van luxe zwembaden, het thermoforming bedrijf, de kapper en vele anderen.
Fotografen    Niks leuker dan een dag op stap met een fotograaf om samen mensen te interviewen. Met Con Mönnich bijvoorbeeld of Jaap Stahlie. De sfeer is goed, de gesprekken ontspannen, woord en beeld sluiten naadloos op elkaar aan.
Galeries    Vaak verloopt het contact via de kunstenaar. Via Piet Tuytel naar galerie Beeldman in Naarden bijvoorbeeld, of via Mariette Linders naar Schouten en de Vries in Haarlem. En dan de vraag om een begeleidende tekst bij het tentoongestelde werk. Kijken, praten, luisteren, schrijven.
Hogescholen    Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN), Hogeschool Utrecht (HU) en Hogeschool Gent. Bij de HAN vooral brochures, boekjes en jaarverslagen, bij de andere workshops, colleges en werkgroepen. Bij de ene over spelling, bij de andere over kunstenaarsinterviews. Bij de HU ook coaching van lectoren. Hen helpen om zo goed mogelijk uit de verf te komen bij hun inaugurele rede, die bij de HU ‘openbare les’ heet. En de bijbehorende publicatie redigeren.
ICT-bedrijven    Mijn eerste baan, net afgestudeerd:
PR-manager bij Greenock BV in Amersfoort, specialist in CAD/CAM. Het meisje in een mannenwereld, dat alle vrijheid kreeg om de dingen op haar eigen manier te doen. Genoeg ervaring opgedaan om later artikelen en trainingsgidsen te kunnen schrijven voor ICT-klanten als IBM Amsterdam en Foundation ICT group in Utrecht.
Journalisten    Je wordt er als vanzelf één als je artikelen aanlevert voor tijdschriften, personeels- en bedrijfsbladen. Of je zit aan de andere kant van de tafel als projectleider om een journalist uit te leggen waar je mee bezig bent.
Kledingketens    Willemse Mode en WE International. De één een familiebedrijf met dertien winkels in de provincie Gelderland, de ander een internationaal concern met tientallen winkels in Europa. Voor de eerste maakte ik teksten voor de website, advertenties en de jubileumuitgave bij het 75-jarig bestaan, voor de laatste jarenlang het personeelsblad. Sindsdien zeg ik nooit meer ‘klerenwinkel’, maar keurig ‘kledingzaak’.
Lagere school    Kunstproject voor basisschool Ogelijn in Boxtel naar aanleiding van het boek ‘Niet aanraken Kaatje’ van James Mayhew. Kaatje gaat met haar oma naar het museum en beleeft allerlei avonturen in de schilderijen die daar hangen. De kinderen lieten zich graag inspireren!
Ministerie    Projectleider voor Instituut Collectie Nederland, onderdeel van het Ministerie van OCW. Het project: ‘Imago Revisited’, de herinstallatie van een deel van een spraakmakende tentoonstelling uit 1990.
Netwerk    Stichting Behoud Moderne Kunst: een netwerkorganisatie van restauratoren en conservatoren, gericht op moderne kunst. Als coördinator begeleid ik alle projecten van de stichting. Projecten variëren van het leiden van een werkgroep over ethiek tot het organiseren van een groot internationaal congres over de ontwikkelingen in het vakgebied van conservering en restauratie van hedendaagse kunst. Wat het netwerk bindt is enerzijds de inhoud van de activiteiten (altijd in orde), anderzijds de goede sfeer tijdens de activiteiten (een soort familiegevoel).
Ontwerpers    Fokke Wubbolts uit Amsterdam/Arnhem, Remko Spaan uit Nijmegen, Nynke van Vliet uit Amersfoort, Rob Nollet uit Nijmegen. Grafisch ontwerpers en productontwerpers, die advies nodig hadden en teksten voor zichzelf of een opdrachtgever.
Psychotherapeuten    De nieuwbakken Beroepsvereniging voor Zijnsgeörienteerde psychotherapeuten had een beroepsprofiel nodig en een klachtenreglement. Voor een aantal individuele therapeuten schreef ik een brochure. Voordat ze afstudeerden was ik hun scriptiebegeleider.
Quality managers    De managers kwaliteit van verzorgingshuis Bosch en Duin in Den Haag en Fokuswonen in Utrecht. Er was behoefte aan brochures en flyers voor (potentiële) cliënten en medewerkers. Bovendien vroeg het personeelshandboek om een grondige herziening.
Reclamebureaus    Full service reclamebureaus zoals Verzameld Werk, destijds in Amersfoort, Zoete en van Zalingen, destijds in Hilversum. Persberichten, artikelen voor bedrijfsbladen en de (eind)redactie van nieuwsbrieven.
Stichtingen voor Beeldende Kunst    Stichting Beeldende Kunst Gelderland uit Arnhem, Hermen Molendijkstichting / Centrum voor Beeldende Kunst Utrecht uit Amersfoort, Artefacto en SubK uit Utrecht. Gewerkt aan tentoonstellingen, catalogi, boeken, een PR-plan en een educatief project. Ook de rol gehad van rondleider en projectleider.
Telecombedrijf    Voor KPN werkte ik op twee verschillende terreinen. Als adviseur /coördinator beeldende kunst van de afdeling Kunst en Vormgeving en als journalist voor KPN Nieuwsblad. Mijn laatste klus was het organiseren van de tentoonstelling ‘Fotografie uit de KPN-collectie’ in fotomuseum Huis Marseille te Amsterdam. Een waardig afscheid.
Universiteit    Universiteit van Amsterdam. Jaarlijks een workshop Kunstenaarsinterviews voor de studenten restauratie moderne kunst.
Volkshogeschool    Volkshogeschool Ons Erf in Berg en Dal. Ontwikkeling cursus ‘Kunst kijken’. Jarenlang gaf ik deze cursus aan bijna-gepensioneerden als onderdeel van het aanbod van de school voor ‘Pensioen In Zicht-groepen’.
Wereldverbeteraars    Zoals IBISS, een organisatie voor straatkinderen in Brazilië, zoals vrienden en kennissen die denken een oplossing te hebben voor de wereldproblematiek. Voor de eerste leverde ik bijdragen aan de nieuwsbrief. De anderen help ik om hun ideeën en teksten te structureren en begrijpelijk te maken voor de doelgroep die ze meestal omschrijven als ‘mijn moeder’ of ‘mijn buurvrouw’.
Xenografen    Deze heb ik verzonnen. Ik heb nog nooit voor of met een xenograaf gewerkt, iemand die bedreven is in het schrift van vreemde talen. Het lijkt me een prachtig vak, dat wel. Ook met letters, maar dan van een ander fascinerend alfabet.
Yogacentrum    Yogacentrum Jeshiva, Nieuwegein. Hoe voer je yoga-oefeningen precies uit? Naast een instructie-CD bleek er behoefte aan uitleg op schrift in combinatie met tekeningetjes. Een geslaagd experiment.
Ziekenhuizen    Journalistiek is deels betaalde nieuwsgierigheid. Zo kon ik bijvoorbeeld achter de schermen kijken in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen voor artikelen in het personeelsblad en het jaarverslag. Het ziekenhuis van Kampen heb ik voornamelijk van de buitenkant gezien vanuit een andere rol: die van organisator van de festiviteiten rondom de nieuwbouw.